Sensomotorisch speelgoed

Sensomotorisch speelgoed

Speelrijst, speeldeeg, Magic Sand; ze komen overal voorbij. Tegenwoordig is het een echte hit. Sensomotorisch speelgoed is hèt speelgoed waarmee je jouw kleintje wilt laten spelen. Maar waarom eigenlijk? 

 

Ontwikkeling

Met sensomotorisch speelgoed ontwikkelen de kinderen hun zintuigen en motoriek. Ze kunnen bijvoorbeeld kneden in klei waardoor ze bezig zijn met de handen. Ze kunnen ook bouwen met Magic Sand en de kleine korreltjes waarnemen. Gebruik je er een schepje bij? Dan ontdekken ze ook nog allerlei verschillende materialen. Daarnaast kan het spelen met bijvoorbeeld speelrijst ook werken om prikkels te verwerken en te ontspannen. 

Het is enorm toegankelijk om sensomotorisch speelgoed te combineren met bijvoorbeeld seizoenen en feestdagen. Is het Pasen? Bied dan de kleuren van Pasen aan en leg er nep eitjes bij. Zo wordt het motorieke gecombineerd met het cognitieve. 

 

Welk speelgoed is er?

Zoals ik hierboven al benoemde, zijn er verschillende soorten speelgoed te vinden in het kader van sensomotorisch speelgoed. Ik bespreek hieronder degene die je ook bij StudioJom kunt vinden. 

 

Speelrijst

Speelrijst is voor kinderen erg leuk om mee te spelen. Het is een fijn gevoel om met de handjes door de rijst heen te gaan. Ook kan het scheppen en gieten een leuk geluid geven en ontspannend werken. Daarnaast is de rijst een goed middel om prikkels te verwerken. Voor de wat oudere kindjes kan de rijst ook een manier zijn om letters te oefenen. Pak een bult speelrijst, leg de letter erbij en hup met je vinger door de rijst om de letter te schrijven. 

Je kunt speelrijst het beste in een speelbak aanbieden. Zo blijft alles bij elkaar en hoeft de stofzuiger niet na iedere speelsessie door het huis heen. Je kunt er allerlei attributen aan toevoegen om het spelen nog leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een schepje of bakjes.  

 

Magic Sand

Magic Sand kan worden gebruikt om in te kneden, figuurtjes mee te maken of om mee te bouwen. Ideaal dus om hoofd en handen samen te laten werken. Het Magic Sand plakt alleen aan zichzelf, de kindjes worden dus niet vies. Het is wel aan te raden om ook het Magic Sand aan te bieden in een speelbak. Dan is het ook weer snel op te ruimen en blijft het huis netjes. 

Ook het spelen met Magic Sand kan worden uitgebreid met schepjes, zeefjes en bakjes. Heeft jouw kleintje nog mooie stenen buiten gevonden? Dan kan je de steentjes verstoppen tussen het Magic Sand en een 'schatten zoeken' opdracht maken.

 

Speeldeeg

Speeldeeg is eigenlijk gewoon 'klei', maar dan duurzaam, veilig voor de kleintjes en veel langer houdbaar (en het ruikt ook een stuk lekkerder). Speeldeeg is heerlijk om in te kneden en bijvoorbeeld stempels in te drukken of om met een houten roller figuren in te maken. 

Doordat er verschillende kleuren speeldeeg zijn en je die kunt combineren met verschillende stempels/rollers, kun je jouw kindje ook thema's aanbieden. Is het bijvoorbeeld herfst? Dan is een donkere kleur speeldeeg enorm leuk te combineren met de herfststempels. Zijn ze op school bezig met het thema oceaan? Zorg dat je thuis de oceaanstempels en rollers hebt en zo wordt thuis een verlengde van het programma wat ze op school draaien. 

Speeldeeg is perfect te gebruiken op een knutselbord en weer makkelijk op te bergen in het bakje waarin het geleverd wordt. 

 

Dus ouders, schaf vooral de leukste producten aan om de ontwikkeling van jouw kleintje te stimuleren en geniet zelf eens van een heerlijke warme kop koffie. Want ja: uren speelplezier gegarandeerd! 

 

 

 

Terug naar blog